Dale Carnegie

Dale Carnegie er kendt over hele verden for sine inspirerende bøger om ledelse, motivation og personlig udvikling. Bestsellers som "Vind Venner indflydelse og fremgang" og "Lev Livet uden bekymringer" er klassikere, der i klart sprog præsenterer de evigtgyldige værdier om positiv livsindstilling og interesse for dine medmennesker.

Livsforløb og forfatterskab

Født Dale Carnagey den 24. november 1888, i Maryville, Missouri, voksede op på sin families gård uden for byen.

Helt fra sit første år, var han en ambitiøs studerende. Carnegie var ikke atletisk begavet, men indså hurtigt, "at jeg i det mindste kunne stå op og tale med lidt mere vitalitet og begejstring end gennemsnittet af talere." – han sluttede sig derfor også til skolens debat hold.

Han blev en populær studerende, som holdt taler i større forsamlinger og til sine medstuderende. Han forlod universitet or arbejdede i en række job som sælger, men holdt op for at deltage i ”American Academy of Dramatic Arts” i New York City i 1911. Han havde en kort tid som skuespiller, inden han indså, at han kunne bruge sine taleegenskaber til at starte en ny karriere. Han begyndte at undervise i offentlige taler på en YMCA i New York City. Carnegies klasser var meget populære, hvilket førte ham til at etablere offentlige talerklasser på YMCAs i andre større byer.

I 1915 skrev han og J. Berg Esenwein “The Art of Public Speaking”. Det følgende år ændrede han stavemåden til hans navn til Carnegie

Entusiasme var en integreret del af hans faglige filosofi og han indarbejdede den i hans populære "Dale Carnegie Course". Store virksomheder som General Motors og IBM, sendte medarbejdere på hans kurser Carnegie kurser for at blive mere selvsikre, vellykkede individer.

Midt i den store depression offentliggjorde Carnegie bogen om, hvordan man vinder venner og påvirker mennesker (på dansk ”Vind Venner indflydelse og fremgang” fra Paludans forlag). Det var en øjeblikkelig succes og forblev på Bestseller listen i mere end et årti. Bogen popularitet gjorde Carnegie til en internationalt kendt forfatter og en økonomisk succes.

Bogens budskab var enkelt: vær opmærksom, vis oprigtig interesse for andre, vær en god lytter, overvej andre synspunkter, succes i samarbejdet med andre, vær positiv og undgå at kritisere andre. Carnegie brugte eksempler på berømte, succesrige mennesker til at illustrere hans pointer. Efterfulgt af sin succes skrev Carnegie en ekstra bestseller: ”Stop Worrying og Start Living” (på dansk "Lev Livet uden bekymringer" fra Paludans forlag), først udgivet i 1948.

Den 5. november 1944 giftede Carnegie sig med Dorothy Vanderpool, hans tidligere sekretær. De fik i 1951 datteren Donna Dale Carnegie.

Dale Carnegie døde den 1. november 1955 i Forest Hills, New York. Han er begravet i Belton Cemetery i Belton, Missouri.

I dag anerkendes Dale Carnegie verden over for Dale Carnegie People Management & Leadership Training, som er baseret på hans bøger. Kurserne udbydes verden over til nye såvel som erfarne erhvervsfolk og ledere. Deltagerne får troen på at lykkes og styrket deres evne til at kommunikere effektivt.

Verdens største investerings guru og en af verdens førende erhvervsfolk, Warren Buffet har udtalt at det gjorde en kæmpe forskel i hans udvikling og den dag i dag, har han stadig sit diplom fra Dale Carnegie institute!

Citater

“If you are not in the process of becoming the person you want to be, you are automatically engaged in becoming the person you don't want to be. ”

Dale Carnegie

Actions speak louder than words, and a smile says, ‘I like you. You make me happy. I am glad to see you.

Dale Carnegie, Vind Venner, indflydelse og fremgang

...the best possible way to prepare for tomorrow is to concentrate with all your intelligence, all your enthusiasm, on doing today's work superbly today. That is the only possible way you can prepare for the future.

Dale Carnegie, Lev Livet uden bekymringer